luni, 6 aprilie 2009

...and justice for all !

Necesitatea actului de justiţie rămâne o necesitate. Educaţia, serviciile de sănătate, transport şi protecţie sunt şi ele necesităţi indiscutabile. Opinia covărşitor de majoritară este că aceste necesităţi sunt satisfăcute -şi aşa şi trebuie să fie- de serviciile publice prestate de stat.

Într-un exerciţiu mental de abstractizare -lăsând la o parte persoana, viciile, calităţile, situaţia materială si mentală a cetăţeanului Becali- putem concluziona că în cazul recuperării maşinii furate ciobanului, actul de justiţie a fost realizat: nişte indivizi au furat Mercedesul, alţi indivizi s-au pus pe treabă şi 'in no time' au recuperat bunul înstrăinat.

Că Becali poate pentru că e potent, că are bani, că Zmărăndescu e tare'n clanţă, că i-au împuşcat sau nu pe hoţi, că i-au luat la palme şi picioare şi (sic!) i-au 'dezumanizat şi înjosit' pe hoţi, sau că prea multe scene s-au desfăşurat în 'spaţiul public'...sunt detalii. Dezbrăcat de picanterii şi privind prin densitatea prafului din ochi, cazul în sine se poate rezuma simplu: unui om i s-a făcut o nedreptate, i-a fost violat dreptul la proprietate şi a fost păgubit... iar la scurt timp proprietatea i-a fost recuperată. Actul de justiţie a fost înfăptuit. Din nou, obiecţii referitoare la complexitatea sau neajunsurile actului se pot erecta cu duiumul: că hoţii au fost sau nu pedepsiţi, că au fost pedepsiţi prea aspru sau insuficient... sunt detalii care pot induce dubii şi obiecţii printre neuronii odihniţi ai multora.

Judecătoria care a dispus arestarea oierului a zis muuulte, printre care şi porumbelul legal că Organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toţi cetăţenii că au posibilitatea de a-şi face singuri dreptate, prin sancţionarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite.


Să ce mă? Să 'efectueze cercetări pentru aflarea adevărului'?

Dacă mai aveam dubii referitoare la 'raison d'etre' a caracatiţei statale, mi le-au spulberat acuma pi tăte. Dar s-ar putea să cad eu însumi sub incidenţa legii nu-i aşa? Doar îmi exploatez neuronul întru 'aflarea adevărului' şi mi-s neabilitat.

Nu sunt secunde într-o viaţă căte inepţii conţine pasajul ăsta nevinovat de legislaţie. Adică leguitorul zice că doar el e abilitat să facă, să decidă şi să împartă dreptatea. Şi care e motivaţia acestei hotărâri: aceea că, dacă nu e doar el abilitat, ar însemna să fie şi alţii abilitaţi. Sic!.

'Cercetarea pentru aflarea adevărului duce la posibilitatea cetăţenilor de a-şi face singuri dreptate' ...e un alt porumbeloelefant din sufragerie pe care il ignor şi continui să dau cu pana peste praful de pe mobilierul cognitiv.

Ca şi Bulă, care după trei săpunări în duş îşi găseşte tricoul cu Metallica, regăsesc şi eu nişte realităţi:

Potrivit statisticilor Poliţiei Capitalei, în 2008 în Bucureşti au fost furate peste 1200 de maşini, dintre care doar jumătate au fost recuperate. Mai mulţi poliţişti sunt suspectaţi că, în schimbul unor sume de zeci de mii de euro, ar fi recuperat de la hoţii cu care se aflau în legătură, cel puţin 20 de maşini de lux. Şase poliţişti de la Serviciul Furturi Auto din Bucureşti au intrat în vizorul Comisiei de Disciplină a Poliţiei Capitalei, după ce la un control s-a descoperit că mai multe maşini furate au fost recuperate, fără a fi prinşi hoţii. Unul dintre ei a şi fost prins în flagrant, în timp ce primea 1500 de euro de la un cetăţean turc, pentru a-i recupera BMW-ul furat. Poliţistul a fost arestat pentru corupţie. Wow...

Este încă una bucată realitate cunoscută mai mult sau mai puţin cu cifre exacte, dar resimţită la nivel general de către toţi oierii 'care este' la România. Pe primul care are ocazia să îşi găsească singur oiţa şi reuşeşte să se abţină 'ca aşa zice sistemu'... îl invit să dea primul cu piatra în blana lui Becali.

Becali e un caz punctual de spărgător de monopol. Un monopol instituit de caracatiţa statală. Sistemul îşi justifică raţiunea de a exista şi de a impozita invocând 'serviciile publice' pe care doar el le poate presta. Şi nu avem voie să cercetăm acest 'adevăr'. E ilegal. Să îţi satisfaci o necesitate de de unul singur mai repede, mai bine şi mai ieftin decât (nu) o face statul e ilegal. Ar însemna să demonstrezi dincolo de orice tăgadă că 'împăratul nu are haine şi că de fapt e butt naked'.

e.g. 1. La Marginea, autorităţile freacă menta pe banii furaţi prin impozite de la noi, în timp ce un pod stă să crape. Şi ce fac 'golanii'... despre care 'ştim' că în lipsa legii şi bâtei guvernamentale s-ar canibaliza între ei? Pun mână de la buzunar şi repară ei podul. Dar nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită nu? Autorităţile umblă acuma să le facă dosare şi să le dea amenzi pentru că nu au credinţă. Pentru că refuză să creadă ce li se zice şi preferă în schimb să judece după fapte.

e.g. 2. La Cluj-Napoca Funar făcea statui şi nu punea becuri. Ca să nu vedem pe unde umblăm, că oricum nu era pe unde. Nu tu străzi, da tu noroaie. Teodor Pop Puşcas, şeful Poliţiei Cluj la acea vreme a făcut greşeala de a-şi betona el trotuarul din faţa casei. Ca şi acelaşi Becali care şi-a pus el singur şi neabilitat dale la trotuar. Greşit. Legal se pune totul sau nimic. Bordura de marumură sau noroi. Noi nu facem compromisuri. Ambii s-au ales cu amenzi.

Frustrări şi jalbe la proţap? Nu, pentru că despre sistem nu mi-am făcut iluzii, deci nu am deziluzii. Dacă deranjează ceva, e îngusteala minţii de care dau dovadă 'formatorii de opinie şi jurnaliştii'. Dezbat la infinit infinitele 'scăpări' ale sistemului şi nu văd padurea de copaci. Sistemul nu e ticăloşit conjunctural, ci aşa e el. Aşa e gândit şi funcţionează perfect. La fel ca Auschwitzul, la fel ca Gulagul. Dar să nu ne mai punem noi atâtea intrebări că oricum suntem în ilegalitate. „Credeţi băi hahalerelor şi nu mai cercetaţi... hă hă hă



Un comentariu:

inspir3d spunea...

Taaaaare! Si intzepator, dupa cum ne-am obisnuit :)
Printre altele, m-a incantat metafora cu hainele cele noi ale imparatului. Cu toate ca dc in poveste era inocentza si nepangarirea cea care deschidea ochii, acilea e arogantza si grandomania cea care tzipa in gura mare... si vis-a-vis de asta imi rezerv dreptul de a exprima in continuare o stare de indispozitie :P